Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling – manueel of met mechanische hulp – op de zachte weefsels van het lichaam, met inbegrip van de huid, spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten, organen van het maag-darmstelsel en reproductief systeem, ter verhoging van enigerlei aspect van het welzijn van de massee (dat is: degene die wordt gemasseerd). Dit kan met of zonder massageolie worden gedaan.

De context van een massage kan variëren van informeel en amateuristisch tot sterk gereglementeerd professioneel. In een professionele context ligt degene die gemasseerd wordt gewoonlijk op een massagetafel of op een mat op de vloer, of men zit op een massagestoel.

Invalshoeken

Het geven van een massage kan vanuit twee geheel verschillende invalshoeken gebeuren:

Vanuit klachten/symptomen
Doel van een massage kan zijn gelegen in het bestrijden van klachten of symptomen, hetzij lichamelijke, hetzij geestelijk/emotionele.

Behandelen van lichamelijke klachten/symptomen gebeurt hoofdzakelijk door vaklieden uit de (sport)gezondheidszorg zoals sportmasseurs, chiropractors, osteopaten en fysiotherapeuten. Deze laatsten zullen overigens doorgaans geen massagetechnieken toepassen, maar uitgaan van een medisch behandelplan van zowel oefentherapie als manuele technieken.
Adresseren van geestelijke c.q. emotionele klachten/symptomen heet massagetherapie en wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door professionele massagetherapeuten.
Daarnaast zijn er aanbieders van zogeheten alternatieve geneeswijzen die als onderdeel van hun methode (ook) massage gebruiken (zoals bij shiatsu). Door hen wordt vaak geen scheiding tussen lichamelijke en niet-lichamelijke klachten gemaakt.
Vanuit wensen/behoeften
Evenwel hoeft van klachten/symptomen geen sprake te zijn. Massage kan (afhankelijk van de massee) ook op andere aspecten van zijn/haar welzijn gericht zijn. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan rust en ontspanning, aan verwenning en genieten, aan het lenigen van aanrakingsarmoede, of simpelweg aan een aangename tijdspassering. Uiteenlopende wensen of behoeften die bij de betrokkene leven, kunnen aanleiding zijn voor een massage.

Warmte

Naast de methoden en technieken (die tussen de diverse soorten massage sterk uiteenlopen) is het aspect warmte betrekkelijk universeel. Daarbij kan men denken aan de volgende vereisten:

De masseur zorgt voor een warme kamer c.q. massageruimte.
Voorverwarmde doeken om over de massee heen te leggen.
Warme massageolie.
De masseur heeft warme handen.
Ook overdrachtelijk wordt warmte gegeven, door te masseren ‘vanuit het hart’ (dat wil zeggen: met zorg en respect).

2 gedachten over “Wat is massage”

  • Caroline heeft mij al meerdere keren behandeld. Zij heeft een professionele manier van werken en kan verschillende combinatie van massages toepassen. Net wat ik nodig heb op dat moment. Daarnaast voelt het veilig en vertrouwd in haar handen. Fijn 🙂

  • Caroline Deelman is een top masseur. Met bijzonder veel kennis en liefde voor haar vak. En daarnaast een heel aardig, aangenaam persoon. Heerlijk hoe ik door haar masssages een gevoel van meer ruimte in mijn lichaam heb gekregen en hoe ze me zodoende helpt af te komen van mijn RSI. Aanrader!

Reacties zijn gesloten.